12 полезни съвета при пролетното почистване в нашия дом

SofiaCleaning блог 0 Comments
почистване

Пролетното почистване е идеалното време да изчистите паяжините, да организирате всяко едно чекмедже и да се впуснете в най- дълбокото почистване.

12 полезни съвета за правилно пролетно почистване

При настъпване на пролетта, ние сме добре подготвени и пълни с идеи как да почистим дома си. Но наистина знаем ли колко време ще ни е необходимо, кои инструменти не почистваме и колко често трябва да почистваме пералнята си?

1. Създайте вашият списък за пролетно почистване

Извършването на дълбоко почистване на дома ви може да бъде обезсърчително. Създаването на контролен списък за пролетно почистване   ще държи на фокус  всички набелязани задачи. Започнете с изброяване на всяка стая и съставяне на списъка за почистване през пролетта за всяка от тях. Например:

Пролетен списък за почистване на спалнята:

  • Решете кои дрехи да дадете за благотворителност.
  • Почистете рафтовете от прах
  • Проветрете и сгънете дрехите и подредете гардероба

Напишете име до всяка задача, така че всеки член на семейството да знае за какво  отговаря.

2. Създайте списък за почистване през пролетта, с необходимото оборудване

Преди да започнете да отброявате задачите от списъка си, предварително съберете цялото си почистващо оборудване. Вашият списъка за почистване през пролетта може да включва торбички за боклук, гумени ръкавици, почистващи спрейове, кофа и моп, почистващи препарати за тоалетни, хартиени кърпи и всичко останало, от което се нуждаете.

3. Как да почистим пролетно: премахнете ненужното от шкафовете

Изпразнете вашите шкафове и чекмеджета и направете справка за това, което притежавате. Сортирайте всичко, което притежавате, в три групи: пазите, изхвърляте или давате за благотворителност.

4. Почистете прах от вътрешната страна на шкафовете за съхранение

Сега, когато Вашите шкафове са празни и вещите ви са сортирани в чисти купчини, следващото нещо от вашия списък за пролетно почистване е да почистите вътрешностите на шкафовете и чекмеджетата. Избършете ги с малко овлажнена кухненска хартия.

5. Как да изчистите пролетно дома си: организирайте го

Пролетното почистване е идеалното време за нов старт, преосмисляне на начина, по който съхранявате вашите вещи и предлагане на нови решения за съхранение. Например, може да искате да пренаредите вашите кухненски устройства и съдове, според това колко често ги използвате.

6. Почистете и праха от предметите, преди да ги върнете в шкафове

Предметите, които сте съхранявали дълго време, могат да събират прах, който да замърсява прясно избърсаните стелажи, така, че направете отново едно бързо избърсване, преди да ги поставите обратно в шкафовете си. Това е по-лесно вече, така, че помолете децата да ви помогнат, тъй като те могат да избършат предметите, докато почиствате рафтовете.

7.Пролечтно почистване на вашата кухня и баня

Вземете вашите почистващи спрейове и почистете вашата кухня, включително плотовете и масата, и почистете банята, включително мивката и ваната. Уверете се, че къщата ви е добре вентилирана, докато правите това. След като всяка повърхност заблести, вземете овлажнена хартиена кърпа за первазите, за да се отървете от упоритите замърсявания и прах.

8. Оставете пода за последно

Сега вашият дом е на път да заблести, но има и едно последно нещо, което да отметнете в контролния списък за пролетно почистване: почистване на подовете. Вземете кофата, пуснете силна музика и измийте пода. Щом свършите, можете най-накрая да отдъхнете с краката си нагоре. Буквално - защото вашият етаж все още се нуждае от време да изсъхне! 

9. Неограничаване на пролетното почистване в рамките на уикенда - 

Слънцето осветява ежедневието ни, така че не искаме да прекараме повече от два дни за пролетно почистване. За съжаление, така няма да постигнем истинската цел, а именно да почистим неща, пренебрегвани през последните 12 месеца. Старанието и търпението са от особена важност. Планирайте стая за стая, а не ден за ден. Започнете с кухнята, след това банята и т.н. Така определено няма да пропуснете скрити места.

10. Не използвайте по-голямо количество препарати за по-добър  резултатът

Почистващи препарати - кой не мисли, че колкото повечето пяна има, толкова по-добре работи препаратът. Тове е грешка! Прекалено много пяна потиска движението на влакната. Следователно независимо дали измивате или забърсвате, това няма да спомогне мръсотията да бъде премахната ефективно. Затова винаги следете за препоръчаната доза. Така ще запазим и природата.

11. Измивайте мопа след всяко почистване дезифенктант

Топла, влажна и в допир с мръсотията. Същото важи и за мопа ни. Ние забърсваме над един милиард бактерии на площ от един квадрат, отивайки от стая в стая, но рядко чистим самата гъба или моп. След всяка употреба измивайте на висока температура. За предпочитане е температура от 60 градуса. Смеяйте на всеки 2 месеца.

12. Изпирайте гумените ръкавици след употреба

Мийте чиниите и чистете тоалетната винаги с ръкавици. Ако ръцете Ви се потят или влезе вода в ръкавиците се развива влажна среда, в която микробите се размножават бързо. За тази цел преди да използвате ръкавиците ги поръсете от вътрешната страна с малко брашно - то абсорбира влагата. След почистването ги измийте и обърнете, след което ги оставете да изсъхнат на въздух.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *