Какво трябва да знаем за мухълът!

SofiaCleaning блог 0 Comments
мухъл

Внимание мухъл! Дали по стените в банята, в хладилника или в кошницата с плодове – мухълът представлява сериозна опасност за здравето и се изискват спешни мерки за отстраняването му.

Мухълът превръща някои сирена в истински деликатес. Но не за този тип мухъл ще става дума, за съжаление. А за онези мухълни гъбички, които образуват отровни и изключително стабилни обменни продукти (микотоксини).

Те водят до тежки здравословни проблеми – например, до отравяния на черния дроб и бъбреците, до увреждания на нервната система, кожата и лигавиците или до слабост на имунната система. Широко се дискутира дали някои от тези гъбички не увреждат ДНК-то и не предизвикват ракови мутации.

Веднага в кофата за боклук

Все още се шири мнението, че е достатъчно да се отстранят само поразените от мухъл части и хранителните продукти „стават за ядене”. Това, уви, не е така, тъй като по повърхностните части са видими само носителите на спори, т.е. размножителните органи, под които жизнената мухълна гъбичка изгражда мицел – дълги прозиращи нишки, проникнали дълбоко навътре в продукта. Там гъбичката се храни с наличните хранителни вещества.

Добра визуална представа за това би могъл да даде мармаладът, особено ако е със светла прозрачна консистенция. Ако човек повдигне бурканчето с мухлясалото сладко срещу светлината често пъти се вижда прозиращото тяло на гъбичката под видимата мъхеста част на повърхността. Да се отстрани горният слой и дори отново да свари мармаладът няма никакъв смисъл, тъй като някои отрови в мухълните гъбички издържат до температура от 300°С. Затова, видите ли мухъл, не се колебайте, а веднага изхвърлете разваления продукт.

Според специалистите мухълът в най-добрия случай разстройва здравето, а в най-лошия е отровен.

Внимателно оглеждайте опаковките В млечните продукти мухълът обикновено се образува тогава, когато бъдат отворени и спорите са в състояние да проникнат вътре. Затова внимавайте при закупуването на продуктите във вакуумната им опаковка да няма разкъсване, а след отварянето им за правилното съхранение и своевременната консумация. Но да се върнем отново към благородния мухъл по деликатесните сирена. Специалните, напълно безвредни гъбични култури се грижат за бялата повърхност на камамбера и синкавите участъци по синьото сирене и горгонзолата.

Въздухът в помещенията трябва да бъде изсушен, кондензът овладян и всеки източник на строителна или друг тип влага премахнат.

Проветряването трябва да става посредством отваряне на прозорците, а не единствено чрез климатичната инсталация. Едва тогава има смисъл засегнатите места да бъдат третирани с профилактични противогъбични препарати. ните сирена обаче свидетелства за това, че сте отгледали „неблагородна” мухълна гъбичка и те ще трябва също безславно да потънат в боклука.

Принципно колкото повече вода се съдържа в един продукт, толкова по-уязвим е той за развитието на гъбички. Затова шунките и пресните колбаси имат по-кратък срок на годност от сухите салами. Подобно на мухлясалите сирена или салами, и засегнатите от гъбички плодове и зеленчуци трябва да бъдат изхвърляни. Ако в кошницата за плодове откриете мухлясала ябълка или праскова, трябва да изхвърлите също останалите плодове и основно да почистите кошницата.
Ако от хладилника отстраните поразен от мухълна гъбичка продукт, се налага и той да бъде основно почистен. Но за целта не сa необходими специални химикали – обичайните домакински почистващи средства или вода с оцет са достатъчни за хигиенизация. Опасният съжител Ако в жилищните помещения има източник на мухъл, спорите се разпространяват и във въздушната среда. Който продължително време вдишва тези спори във висока концентрация, рискува да развие алергии, дихателни заболявания или бронхиална астма.

Установяването на първоизточника на разпространението на спорите е първата стъпка в борбата с мухъла.

Причините най-често се коренят във високата влажност на въздуха, неправилната му обмяна или строителни течове. Не само мухълът, но и причинителите му трябва да бъдат отстранени. Проветрявайте правилно Преди всичко в спалните помещения високата влажност на въздуха трябва да бъде овладяна. Затова отваряйте широко прозорците, пускайте слънчевата светлина вътре и дори, ако се налага, сушете въздуха с печка. Иначе важи: затваряйте вратите към неизползваните и студените помещения. Ако широко отворените прозорци не намаляват влагата на въздуха, можете да създадете въздушно течение, но самите вие стойте далече от него, за да не заболеете от простудно заболяване.

мухъл

Никога повече мухъл в жилището Ви

Особено при бебета и малки деца невидимите гъбични спори във въздуха могат да предизвикат хронична астма, кожни дразнения, алергии и дихателни болести с дългосрочни оплаквания. Много домакинства са засегнати от мухъл. Нередки са и случаите на некачествено ново строителство. След отстраняване на строителните дефекти, засегнатите места по мазилката или мебелите е добре да бъдат третирани с противогъбични препарати, за да не се допусне рецидивирането на гъбичната колония. Едва след това трябва да се обърне внимание на правилната циркулация и влажност на въздуха, която не бива да надвишава 50%.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *