Как да се справим с мухъла?

SofiaCleaning блог 0 Comments
Как да се справим с мухъла?

Как да се справим с мухъла в нашия дом?

Какво представлява мухъла? Мухълът е вид микроскопични гъбички. Малки частици мухъл винаги присъстват във въздуха под формата на микроскопични клетки известни като спори. Спорите на мухъла могат да покълнат и растат във влага или влажна среда.
Дом, който е бил наводнен може да осигури идеални условия за растежа и разпространението на мухъл. Чист Дом Ви дава своите професионални съвети от здравословното почистване !

Защо мухълът е толкова опасен?

Мухълът в къщи може да предизвика алергии или подобни на алергия симптоми, засягащи горната дихателната система, причиняващи трудности с дишането през носа и синусите, кашлица, болки в гърлото и кожни раздразнения.
Тези симптоми може да до белодробни и респираторни инфекции.

Най-уязвимите групи са децата и възрастни хора, хора с дихателни проблеми (например астма), както и хора със слаба имунна система.

В допълнение, мухъла нанася щети върху строителни материали, стоки и мебели.

Поради тези причини, форми на мухъл не трябва да се оставят да растат и да се размножават в къщи!

Как да откриеме мухъла:

 • Потърсете видима плесен.
 • Търсете места, които нямат забележителна миризма на мухъл.
 • Търсете признаци на излишна влага или развалена вода.
 • Търсене отзад и отдолу материали (килими, винилови настилки), мебели или съхранени предмети.

Как да премахнете мухъла:

 1. Отстранете порестите материали и предмети, замърсени с мухъл като гипскартон, изолационни материали, талашит, килими, изделия от хартия и др. Мухълът расте също в тези материали, от които е почти невъзможно да го премахнете.
 2. Почистете непорестите или полу-порести елементи: първо отстранете видимата част на плесените и други замърсявания от търкане на предмети или стени с гъба или кърпа. След това нанесете хлорен разтвор (120ml белина на 1 литър вода). Не изплаквайте след това, а оставете разтвора да изсъхне на повърхността
 3. Може да използвате и специални решения за отстраняване на мухъл, които могат да бъдат намерени в магазините за строителни материали.

Внимание:

 • Избягвайте директен контакт с мухъл и хлорен разтвор. Поставяйте гумени ръкавици;
 • Не смесвайте белина с почистващи разтвори, съдържащи амоняк;
 • Стаите, в които работите с белина трябва да се проветряват добре.

Почистване на мухъл

През зимата и есента мухъла е чест проблем. Дъждът и снегът допринасят за влага, а влагата е предпоставка за образуването на мухъла. Гледката не е приятна, но проблемът крие и риск за здравето.

Хората с респираторни проблеми усещат изостряне на симптомите. Затова както и за постигане на честота, така и като грижа за здравето почистването на образувания мухъл е задължително.

Ако имате добри климатици Климатиците филтрират въздуха, който прониква в помещението. Така те препятстват и проникването на спори, които могат да се развият в мухълни образувания.

баня

Проверете за мухъл най-първо в банята

Най-влажното помещение създава най-добри предпоставки за мухлясване. Ако нямате възможност или време да проветрявате редовно и да почиствате банята, мухълът няма да закъснее да се появи.

Причини за мухъл в банята

 • Ако хидроизолацията на покрива не е с добро качество
 • Ако живеете в къща или сте на последен етаж в блок, а хидроизолацията на покрива не е добра, това също е предпоставка за мухлясване. Добре е от време на време да оглеждате таваните, за да видите дали не са се появили влажни петна, които скоро може да се покрият с мухъл.

 

Какво е важно да знаем за почистване на петната с мухъл

 1. Първото, което трябва да направите, е разбира се да отстраните мухъла. Но за да не се разпространят спорите и в другите стаи, когато почиствате дадена стая, отворете широко прозорците.
 2. Ако сте алергични или имате респираторно заболяване, например астма, е задължително да си сложите маска, предпазни очила и ръкавици. Така няма да има риск от алергичен или друг пристъп.
 3. Само избърсване на мухлясалите сектори не е достатъчно. За пълно почистване трябва да си осигурите бял оцет. Изсипете малко количество във флакон с пулверизатор, например в празна опаковка от течен сапун. Напръскайте мухлясалите петна и оставете оцета да действа до 2 часа. След това избършете секторите с влажна кърпа. Не се притеснявайте, че дълго ще мирише на оцет. Миризмата ще престане да се усеща след няколко часа.

Почистване на офиси

След почистването на мухала

 1. След почистването, ако имате порести материали в помещението, непременно трябва да ги изхвърлите. Те са много добра среда за проникване и задържане на спорите на мухъла.
 2. Продължете с цялостно почистване на помещението. За препоръчване е да се обърнете към фирма за почистване на домове в София или друг град. Специалистите от Чист Дом имат опит в почистването на помещения за пълно отстраняване на всякакви следи от мухъл. Освен това ви предлагаме и еко почистване, което е препоръчително, ако имате хора с алергии у дома.

 

Важно е да не допускате ново образуване на влага.

Проветрявайте редовно банята, попивайте влагата от пода с кърпа или моп. Ако оставяте хавлиите в преддверието след къпане и обличане, вече ги изнасяйте на балкона.

 

Ако мухълът се е образувал поради лоша изолация на покрива, тази изолация трябва да се смени. Иначе таваните ще продължават да се навлажняват и да създават условия за мухлясване.

Ако не сте сигурни, че ще се справите с отстраняването на мухъла

Ако смятате, че няма да можете да изпълните всички стъпки, описани по-горе, поради липса на време и материали, обърнете се към Чис Дом за еднократно почистване на дома Ви, а за поддържане изберете абонаментно почистване на домове.

Добре дошли при нас. Ние предлагаме професионално почистване на домове, офиси, входове, заведения и всякакви помещения, както и професионален домоуправител.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *