Как да почистим хладилника за 20 минути?

SofiaCleaning блог 0 Comments
как да почистим хладилника за 20 минути Чист Дом

Мислим си, че почистването на хладилника отнема часове. Днес ще ви дадем един ясен и бърз план и ще ви покажем, че това е възможно за 20 минути.

Да се организираме, за да почистим кухненските уреди, понякога ни отнема месеци, особено ако честичко и несъзнателно се отдаваме на мързела. А мръсотията и микробите в тях и върху тях е добре да отстраняваме периодично и то преди да сме допуснали те да станат толкова наслоени, че да бъде невъзможно да бъдат премахнати.

А всъщност какво толкова ни плаши, за да почистим хладилника, например?

Времето, изненадите (приятни и неприятни), които ще открием из неговите „дълбини“, липсата на ориентация откъде да започнем най-напред?

Ако спазвате стриктно и пъргаво стъпките, които ще ви представим, то за нула време ще приведете хладилника си във вид, в какъвто сте го виждали, когато е бил съвсем нов. Започнете с изключването на уреда от електрическия контакт.

Минута 1-3: Извадете хранителните продукти и прегледайте срока на годност. Кое ще запазите и кое ще изхвърлите?

Минута 3-8: Извадете чекмеджетата и рафтовете и ги поставете в мивката.

Почистете ги с домакинска гъба, топла вода и течен препарат за съдове. Оставете ги върху суха хавлия, за да изсъхнат по-бързо.

Минута 9-13: С чиста кърпа избършете вътрешните стени на уреда и отделенията, които не могат да се разглобяват.

За по-трудните за обработване места използвайте стара четка за зъби, напръскана или потопена в почистващ препарат.

Минута 14-18: Върнете извадените чекмеджетата и рафтове по места.

Включете хладилника отново. Поставете храната обратно.

Минута 19-20: Почистете с мокър парцал или влажна кърпа вратата и външната част на уреда.

Ако по повърхността има по-агресивни петна, използвайте и препарат допълнително.

Е, виждате ли? Съвсем не е трудно. Изглежда като един дълъг и тромав процес, а на практика 20 минути са ви напълно достатъчни, за да го направите ефективно.

почистване на хладилник

Какви препаратите за почистване да използваме?

Може да ползваме специален спрей за почистване на хладилници. Оцетът също е отлично почистващо средство. Киселината разгражда мазнините и мръсотията и когато се смеси с гореща вода в бутилка от спрей, тя се превръща в безопасно средство за почистване. Ще ни е нужна някаква почистваща гъба или кърпа, най-добре от микрофибър. И разбира се, топла вода.

Почиствайте последователно рафтовете

Сигурно е най-лесно да извадим всички продукти от хладилника наведнъж, но опасността нетрайните да се развалят е голяма, а колко от нас имат резервен хладилник или достатъчно голяма хладилна чанта. Затова най-лесно е да работим рафт по рафт.

Последователно изваждаме рафтове, тавички, чекмеджета, поставки за бутилки и ги почистваме от двете страни с избрания препарат. След това подсушаваме с кърпа от микрофибър. Когато не работим активно, затваряме вратата.

Обърнете специално внимание на вратата и чекмеджета на хладилника

Чекмеджетата обикновено се замърсяват много. Най-добре е да ги измием в мивката със сапун и вода. Ако не се побират в нея, напръскваме с избрания препарат, почистваме, избърсваме и подсушаваме. Докато чекмеджетата са извадени, почистваме стените и дъното на хладилника. Същото правим с поставките от вратата и самата врата.
Да не забравяме продуктите

Какъв е смисълът от почистване на хладилника, ако просто ще върнем обратно лепкави буркани със сладко и мръсни бутилки? Дори и да не изглеждат мръсни, добре е да ги минем веднъж с влажна кърпа от микрофибър.

Външно почистване на хладилника

След като продуктите вече са в хладилника, използваме чиста кърпа от микрофибър и спрей с оцет, за да избършем външната страна на вратите, включително уплътненията.

Ако си изградите навик да правите това занимание веднъж месечно, ще се убедите колко много ще спестите – от колебания какво да пазарувате, защото ще сте наясно със

  • съдържанието на хладилника;
  • от разходи за храни, които после ще изхвърлите;
  • и от енергия да почиствате уреда, когато вече той е прекалено замърсен.

Бъдете мъдри – поддържайте чистотата навреме, за да не се превърне чистенето в бреме!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *