7 Съветa за дезинфекция и почистване на дома

SofiaCleaning блог 0 Comments
7 Съветa за дезинфекция и почистване на дома

Седем съвета за дезинфекция и почистване на дома, за да се предпазим от вируси

Напоследък всеки ден ни напомнят за хигиенните мерки, които трябва да спазваме навън, за да не допуснем заразяване с вируси. Тези мерки трябва да продължат и у дома, не само като основно почистване, но и с действия, които ще отстранят всякакви микроби, внесени отвън, и ще създадат чиста среда.

 

Миенето на ръцете

Течният сапун навлезе в бита ни като по-удобен, а и на обществени места ще видите предимно диспенсери с течен сапун. Но твърдият сапун не му отстъпва по ефикасност. Освен това е по-вероятно в магазините, в които пазарувате, да намерите твърд сапун. Изберете по възможност антибактериален.

Важно е честото миене на ръцете у дома. Мийте ги преди всяко готвене и хранене, преди полагане на грижи за малките деца. Така ще осигурите необходимата хигиена.

Мокрите кърпички – да или не?

Когато бързаме, често посягаме към пакетчето с мокри кърпички. Навън те са удобни, особено когато наблизо няма място за миене. Но у дома не се изкушавайте да го правите. Много по-ефикасно за отстраняване на микроби е миенето със сапун и вода.

Прането на дрехите

Често ще чуете съвета да перете дрехите, с които сте били навън, след всяко излизане. За връхните дрехи това е трудно да се спазва. Но те трябва непременно да се оставят в коридора или антрето, дори когато бързаме да влезем.

Прането на дрехите трябва да се извършва по възможност на минимум 60 градуса, за да се убият микробите, попаднали върху тях по време на пребиваването навън.

Прането, което не може да се пере на тази температура, може да се дезинфекцира с оцет. Изсипете в 5 литра вода около 4-5 супени лъжици оцет. В този разтвор накиснете за десетина минути дрехите преди изпиране.

Хитрини в почистването на дома

Дезинфекциране на повърхностите

Дезинфекцията на повърхностите у дома е много важна. Ако имате късмет да сте успели да купите дезинфектант, няма да ви е трудно да почистите не само подовете, но и работните повърхности – маси, бюра. Важно е да се дезинфектират добре и банята и тоалетната.

Поради необходимостта от често почистване, по няколко пъти всеки ден, може да се наложи да си приготвите сами дезинфекцираща смес.

Ето няколко варианта за това:

Дезинфектант с белина

Белината е мощно антибактериално средство. Пригответе смес от 1 част белина и 9 части вода. Тази смес е подходяща за почистване на твърди подови настилки и за дезинфекция и почистване на фаянс и санитария.

Можете да използвате бутилка със спрей за нанасяне на препарата. Много важно е помещението да е с отворен прозорец, за да се проветрява и по време на чистенето, и след него.

Дезинфектант със спирт

Спиртът трябва да е най-малко 60%. Смесете го със същото количество преварена или дестилирана вода. И този разтвор може да се нанася със спрей.

Домашен дезинфектант за ръце

За да го приготвите, са ви необходими 100 мл спирт и малко глицерин. За аромат можете да добавите и няколко капки етерично масло. Изсипете в шишенце или бурканче от 500 мл и допълнете с преварена или дестилирана вода. Разклатете, за да се получи еднородна смес.

Защо почистващите препарати с хлор са опасни за нашето здраве?

Дезинфектирайте редовно дръжките на вратите, електрическите ключове, дистанционните

Дръжките на вратите са изложени на често замърсяване, използват се от всички у дома. Това се отнася и до ключовете за осветление, дистанционните. Почиствайте ги по няколко пъти на ден с дезинфектиращо средство.

Smart устройствата и телефоните се замърсяват много

Тук ще споменем и почистването на мобилните телефони. Използвайте препарат за монитори, който се нанася върху кърпичка, а не директно. Избърсвайте телефоните по този начин възможно по-често и непременно след прибиране у дома.

Проветрявайте колкото може по-често

Проветряването е отдавна известно като мярка при вирусни епидемии. Проветрявайте поне по два пъти на ден, сутрин и вечер, а по възможност и повече пъти.

Редовното дезинфектиране ще поддържа средата в дома чиста, което е така необходимо в сегашната обстановка на епидемия.

 

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *