14 задачи за нашия дом през есента!

SofiaCleaning блог 0 Comments
14 задачи за нашия дом през есента

14 задачи за нашия дом през есента, които ще ни осигурят безпроблемен есенно-зимен сезон, топлина и уют в къщата.

Някои от тях сa изпълними за час, а за други може да се наложи да отделите седмица или дори месец, но си струва да опитате.

От първите дни на месеца, които вероятно все още се чувстват като лято, до последния, когато вече се усеща студеният есенен полъх във въздуха, несъмнено септември е месецът на промяната и прехода. Планирайте почистването на къщата и вземете необходимите мерки, за да посрещнете есенно-зимния сезон. А след това заслужено се отдайте на почивка на любимия си стол вкъщи и се насладете на уюта на дома и на пълноценно свършената работа.

  1. Да помислим за изолацията на къщатаСега е времето да се погрижим за топлината през есенно-зимния период от годината. Безспорно животът в къщата е по-скъп, от гледна точка на отопление и охлаждане, в сравнение с апартамента. Независимо от това, къщата остава предпочитано място за живеене с възможността да сме по-близо до природата.
    Но когато настъпи студеният период на годината, капризите на есента и зимата неизбежно ще се отразят на настроението и температурата в помещенията. Един от най-ефективните методи за постигане на благоприятен климат във вътрешните пространства на къщата и спестяване на енергия е чрез поставяне на топлоизолация. Накратко казано, подобряването на топлоизолацията има три основни цели:
    да се намалят разходите за отопление през зимата, респективно – за охлаждане през лятото;
    да се постигне здравословна и комфортна среда на обитаване;
    да се ограничи топлинното излъчване към околната среда, което спомага срещу глобалното затопляне на климата;
    Топлоизолацията на къщата трябва да осигури подходящи температура, влажност, ниво на шума, както и защитеност от пожар. Както знаем, покривната конструкция е изложена в най-голяма степен на атмосферни влияния, поради което е необходимо да се вземат мерки, т.е. качествено изолиране на скатния покрив, отлична херметичност на топлоизолационната система и защита на покрива от дъжд, сняг, слънце.
  2. Да проверим покрива за счупени керемиди и да направим профилактика на улуцитеЗа живеещите в къща се отнася правилото, че трябва да направят сериозна подготовка за есента и зимата и за по-тежките атмосферни условия. Обикновено е добре да изчакате, докато повечето от листата паднат през есента, за да изчистите къщата и двора, но е добра идея да проверите предварително състоянието на покрива, керемидите, улуците и покривните прозорци. Почистете от пръчки и други отпадъци, блокиращи улуците и улеите отстрани на покривните прозорци и уплътнете износените участъци на тръбите, по покрива и около комина. Покривните керемиди също се нуждаят от грижа. Периодично проверявайте за пукнатини и нарушена цялост. Идентифицирайте проблема и преценете дали е необходимо да се заменят само отделни керемиди или се налага ремонт на целия покрив. Той често се свързва само с керемидите, но включва и много други елементи. Всички те образуват цяла система. Когато тази система се приложи в нейната пълнота, можем да бъдем сигурни, че ще получим максимално надежден резултат. Ако не се чувствате сигурни, че можете да се справите сами с поправките, особено ако къщата е на повече от два етажа, потърсете услугите на специалисти, които да извършат бърза и обстойна проверка. Предприемете необходимите мерки сега, за да може вие и вашият дом да бъдете осигурени през есенно-зимния период.
  3.  Да се погрижим за комина
    С настъпването на сезона на падащите листа е редно да се замислите за точното време, когато трябва да почистите и подготвите камината или печката на дърва. Уверете се, че камината и отоплителната система са чисти, обезопасени и готови за употреба през отоплителния период. Почиствайки навреме комина, ще гарантирате безопасността за семейството и дома си, тъй като често се случва през пролетта и лятото там да заседнат птици или гризачи, или да е останало старо гнездо, което е най-честата причина за възникване на пожар. Добра идея е да се свържете с професионален коминочистач, който да изчисти всички отпадъци и сажди, които са се натрупали в комина при досегашната му експлоатация. В допълнение, коминочистач трябва да провери структурата на комина за пукнатини или разхлабени тухли. Коминните лайнери също трябва да бъдат проверени за пукнатини или влошаване. А ако все още не сте поставили шапка в горната част на комина, е добре да го направите – ще си спестите много неприятности. Металната шапка със скосени страни предпазва комина от навлизането на вода по време на дъжд. Наред с това предотвратява попадането на малки предмети в него при силна буря. Освен че са практични и необходими, те имат и естетическа функция. С тях коминът и къщата изглеждат завършени.
  4. Подгответе камината
    Онези от вас, които са късметлии да имат камина у дома, се нуждаят от допълнителна подготовка. Предвидливо и навреме направете поръчка за дърва за огрев, независимо дали ползвате печка с дърва, камина за затопляне, или е просто интериорно решение. Уверете се, че имате достатъчно количество и качествени сухи дърва за редовна употреба през зимата. Ако можете да си набавяте дърва и през отоплителния сезон, не съхранявайте големи количества около къщата, тъй като това увеличава риска от появата на вредители. Задължително ги пазете сухи под навес, защитени от дъжд и сняг през есенно-зимния период на годината. Влагата в дървата намалява тяхната топлина на изгаряне и увеличава замърсяването на околната среда, понеже газовете напускат комина неизгорели изцяло.
  5. Уплътнете вратите и прозорците
    Обикновено през студените месеци в помещенията на първия етаж на къщата е усойно и неприятно хладно. В такъв случай вероятно ще облечем допълнителна жилетка или ще засилим отоплението. Много по-добре обаче се запазва топлината през студените дни и нощи, ако прозорците и вратите са добре уплътнени и не нахлува студен въздух от там. За целта се предлагат специални залепващи уплътнителни ленти, които служат за задържане на топлината в помещението, благодарение на материала, от който са направени и плътния контакт, който правят с касата на вратата или с рамката на прозореца. По-новите прозорци с двоен или троен стъклопакет може да не се нуждаят от допълнително уплътняване, но за повечето помещения с по-стари прозорци и дограма уплътнителните ленти ще свършат идеална работа и ще запазят топлината за дълго. Преди да залепите лентите, проверете дали участъците от прозорците и вратите не се нуждаят от почистване, а ако е необходимо, сменете старите уплътнителни ленти с нови.
  6. Обърнете специално внимание на климатиците у дома
    Ако използвате климатици вкъщи, сега е времето да почистите филтрите им. Това е от съществено значение за създаване и поддържане на чиста и свежа атмосфера в помещенията на къщата, а така ще се радвате и на по-икономични климатици. Особено след топлото лято, когато се предполага, че климатикът е работил почти непрестанно. Редовната поддръжка на охладителното тяло ще промени качеството на въздуха и значително ще подобри ефективността му. Почистването става в няколко лесни стъпки. Отворете климатика и внимателно отстранете филтъра, като го почистите с прахосмукачка, за да премахнете наслоения прах. Измийте филтрите и ги оставете да изсъхнат без механично подсушаване. След това филтърът е готов да бъде поставен обратно в климатика.
  7. Проверете устройствата за безопасност вкъщи
    Дървената конструкция на къщата и особено на мансардните етажи е изключително податлива на въздействието на огъня и е приоритет при противопожарната защита. Затова изпробвайте навреме дали работят детекторите за дим и, ако е необходимо, подменете батериите им. Уверете се, че пожарогасителят ви е в срок на годност, на подходящо място, при нужда го подменете с нов.
  8. Време е градинските мебели да бъдат прибрани
    Колкото и да не ни се иска е време градинските мебели да бъдат прибрани. Недейте да чакате началото на есените дъждове, за да ги приберете на сухо. Добре е преди това да се използва препарат за мебели, за да не полепва прах по тях. А ако има тапицерия не оставяйте прането и за следващата година. Така на пролет ще са готови да красят градината и да посрещат гости. Проверете на етикета им какъв начин на почистване се препоръчва. Голяма част от тях спокойно могат да се перат в пералня с обикновен прах за пране, което ще Ви спести време да ги почиствате на ръка. С правилна грижа за градинските мебели може да им се радваме много дълго време, без да се налага подмяна за всеки нов сезон.
  9. Есенно почистване на дома
    Освежете дома за есента. Няма по-добър старт на новия сезон от чистия дом, това определено ще накара всички членове на семейството да се почувстват по-добре. Старателно почистване отвътре, разместване на мебелите, пренареждане на шкафовете, изпиране на завесите и блестящи прозорци биха повдигнали настроението на всеки, който още страда по лятната почивка. А и ако направиш есенно почистване на пролет работата ще е много по-малко.
    есенна декорация на дома
  10. Промяна в декорацията на дома
    Как да се внесе есенно настроение в дома? Няма по-лесен начин от новите детайли в интериора. Комплект нови възглавнички за дивана или покривка за масата могат да променят цялото усещане за стаята. Ако пък имате възможност за по-големи промени може да пробвате сезонни пердета и завеси. Много модерна тенденция сред интериорните дизайнери, за бърз и лесен начин за променяне на облика на стаята заложете на пердетата в класически есенно-зимни цветове. За тези, които нямат желание за големи промени отново има предложение. Малък аксесоар, като керамична декорация в есенен стил или свещ с аромат на тиква и канела отново ще направят дома по уютен и специален.
  11. Да се погрижим за цветята в градината
    Цветята изискват по-специална грижа през есента. Ако сте изнесли стайните си цветя на терасата за през лятото, със застудяването на времето е добре вече да ги внесете на топло. Защото дори и през деня времето да е слънчево, температурните амплитуди през ранната есен могат да са много големи и цветята Ви да загинат. За това най-добре ги внесете вътре още преди времето да е започнало да се променя драстично. Ако имате луковици в градината е препоръчително да ги изровите и да ги приберете на тъмно и сухо място до следващата пролет. Ваденето на луковиците е необходимо, за да не се получава удълбочаване, което влияе негативно на цъфтенето през следващата година. Добре е да се погрижите и за екзотичните си растения, ако имате такива посадени на открито. Особено специално внимание трябва да обърнете на растенията, които за първа година ще зимуват на вън. Покрийте ги добре, за да не измръзнат. Това се отнася и за насадените през годината плоди дръвчета.
  12. Да подредим гаража
    Ако имате гараж има няколко лесни стъпки, които да следвате, за да бъде той винаги подреден и лесно да намирате всичко, което Ви трябва. Началото обикновено е най-трудно, за това за първата стъпка ще Ви е необходимо и най-много време. Тя включва цялостно пренареждане и категоризиране на съдържанието на гаража. Звучи трудно, но се прави веднъж, а след това с години ще намирате всичко много лесно.
    След като успешно сте разчистили гаража си е време за подмяна на летните със зимните кутии. Изкарайте напред всичко, което според вас ще Ви бъде необходимо в идните студени месеци. Ако имате ски оборудване отделете време да го инспектирате. Почистете го и го ремонтирайте, за да е готово за ски сезона. Снегът никога не пита и обикновено успява да ни изненада, така че колкото по-рано го приготвите, толкова по-добре ще е за вас, ако неочаквано се наложи да го използвате.
  13. Внесете уют с топли одеяла на диваните и леглата
    Помислете за смяна на по-леките и тънки завивки с меки и пухкави одеяла. Внесете уюта и топлината във вашата къща, като нахвърляте възглавници от вълна, кадифе или изкуствена материя. По-плътните килими и завеси не само ще освежат дома ви, но и ще засилят усещането за комфорт, а защо не и да намалят сметките ви за топлоенергия.
  14.  Изчистете гардероба от ненужни дрехи
    Дарете или дайте за рециклиране дрехите, които не сте носили последната една година. Съберете дрехите, които се нуждаят от корекция и преместете летните на по-отдалечени рафтове и шкафове, а на тяхно място извадете по-дебелите дрехи, така че да са на удобно място в гардероба ви.
    Почистете обувките, освежете палтата и пуловерите си и се погрижете за добрия външен вид на останалите си аксесоари. А защо не и да предвидите специално помещение за вашите дрехи, обувки и аксесоари, особено ако имате неизползваемо подпокривно пространство.
    С помощта на малко усилия, няколко кутии, допълнителни рафтове, етажерки и много закачалки малката мансарда може да се превърне в симпатично пространство с удобни топли дрехи на една ръка разстояние.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *