7 полезни съвета за почистване на кухненските уреди

SofiaCleaning блог 0 Comments
съвети за чисти кухненски уреди

В тази статия ще намерите някои полезни съвети за почистване на кухненски уреди. Кухнята е място с високи изисквания за чистота. В нашите кухни се появяват все повече и повече малки уреди, които да ни помогнат при готвенето. Подобно на другите кухненски прибори, те също изискват поддръжка. Нека разгледаме по-подробно как да почистите най-често използваните кухненски уреди.

Кухненските уреди са трудни за почистване. Често дори не осъзнаваме колко бактерии и микроорганизми задържат те. Почистваме повърхностите около тях, шкафовете и пода, но не обръщаме внимание на уредите, които всъщност приготвят храната ни.

Ето как лесно и ефективно да почистите някои от най-често употребяваните кухненски пособия!

 1.  Блендерът

  Измийте съда за храна и го напълнете с топла сапунена вода. Изплакнете и подсушете добре или поставете на горния рафт на съдомиялната машина. Избършете с влажна кърпа основата на двигателя, монтажа на резачката и уплътнението. Не потапяйте тези части във вода и не ги поставяйте в съдомиялна машина. За да премахнете остатъците от храна, добавете 1/2 чаша вода и 1/3 чаша сода за хляб в блендера и стартирайте миксера за 10 секунди. Това е идеален начин да го почистите добре, без риск от повреда.

  блендер

 2.  Кафемашина

  Избършете кафемашината отвън с топла, сапунена вода, изплакнете и подсушете. Поставете контейнера за готовото кафе върху горния рафт на съдомиялната машина, за да не се разтопи пластмасовата дръжка.За да почистите вътрешно кафемашината, напълнете я с равни части вода и бял оцет. Включете кафемашината. Когато процесът приключи, изключете оборудването и оставете за час. След това включете и източете водата с оцет. Налейте чиста вода през кафемашината няколко пъти, за да сте сигурни, че предната течност се е отмила напълно.

  кафемашина

 3. Кафемелачка

  Смелете бял хляб или суров бял ориз в кафемелачка на прах. Ако в кафемелачката има неприятна миризма, отстранете я със сода за хляб. За целта поставете една супена лъжица сода в кафемелачка и избършете старателно. След това изплакнете с топла вода. Това е доказан начин да се справите с почистването бързо и сигурно.

  хранителен преработвател

 4. Хранителен преработвател

  Ако миете хранителния процесор на ръка, никога не използвайте абразивни почистващи препарати или груби метални гъби. За да избегнете порязвания, използвайте найлонова четка за почистване на хранителния комбайн. Когато миете в съдомиялна машина, трябва да поставите острието и дисковете на горния рафт. НЕ поставяйте основата на комбайна във вода или съдомиялна машина. Ако трябва да почистите дъното, избършете го с влажна кърпа и лека течност за миене на съдове. Ако следвате тези инструкции, непременно ще останете доволни.

  миксер

 5. Електрически миксер

  Избършете основата на миксера с влажна кърпа или гъба. Ако вашият миксер не съдържа части от неръждаема стомана, измийте го само на ръка. Автоматичните съдомиялни машини могат да обезцветят алуминиевата повърхност. Ако вентилационният отвор на смесителя е запушен, отстранете замърсяването с клечка за зъби.

  почистване на фурна

 6. Фурна

  Закаленото стъкло на печката се страхува от домакински химикали, съдържащи киселина или алкали, както и абразивни прахове. За да премахнете мазнините, използвайте гел, пяна, стъклокерамичен спрей или домашни средства като оцет, амоняк, сода, горчица на прах. Не изстъргвайте въглеродните отлагания с нож, метална кърпа или остър предмет. За да измиете стъклото отвътре, разглобете вратата, както е посочено в инструкциите на устройството.

  керамични плочки

 7. Керамични плочки

  За почистване на керамични плочки използвайте специални инструменти с надпис “за стъклокерамика”. За да премахнете петна и сажди използвайте меламинови гъби или професионални кърпички. Инструментите трябва да са меки, да не съдържат абразивни компоненти и да имат деликатен ефект.
  Алтернативни методи също са полезни. За да премахнете мазнините, използвайте сапунен разтвор, въглеродни отлагания – каша от сода за хляб и лимонов сок или зехтин, за петна от кафе – паста за зъби. Събирайте изтичащото мляко или поръсената захар със скрепер, без да чакате панелът да изстине, или го напълнете с гореща вода.
  Ако въпреки това не сте доволни от резултатите, които сте постигнали, ние сме тук, за да ви помогнем. Забравете за кофите и парцалите, доверете се на нашия екип от професионалисти! Можем отново да направим вашата кухня да блести като нова.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *