Цветовете в интериора

SofiaCleaning блог 0 Comments
цветовете в интериора

Цветовете в интериора и цветовите решения на практика са неограничени.

В тяхна власт е да извикват емоции – радост и униние, щастие и тъга, но и да създават усещане за топло и студено и оптически да разширяват или стесняват пространството на нашия краси и чист дом.

Попитайте колежката си с какво сте били облечени вчера и тя ще си спомни първо цвета на дрехата Ви. Информацията, която се предава чрез цветовете, се възприема от човека на подсъзнателно ниво. Това се случва мигновено и независимо от волята ни.

Цветовете са свързани с асоциации, заложени в съзнанието ни на генетично ниво (по смисъла на т.нар. памет на предците). Възприятията ни се определят още и от големия слой на личните асоциации и цветови спомени. Цветът е мощно средство за въздействие

Цветът в интериора е способен не само да изрази индивидуалността на обитателя на дадено пространство, но и да създаде хармония или да я разруши.

В спектъра на цветовете съществуват почти 1,5 милиона техни тонове и оттенъци, които човешкото око може да улови.

Основните цветове са червено, жълто и синьо и те не бива да се бъркaт със съставните оранжево, виолетово и зелено, всеки от които се образува по пътя на смесването на два основни цвята.

Основното деление на спектъра на топъл и студен се определя на „територията“ на зеления цвят. В топлата част на скалата са цветовете вляво от зеленото до червеното, в която преобладават червените и жълтите тонове, а в студената – вдясно от зеленото до виолетовото, в която преобладават зелените и сините тонове.

Цветовете от студената част на спектъра ни помагат да се съсредоточим и в същото време ни действат успокояващо и отпускащо. Топлите цветове пък създават бодрост и добро настроение, комфорт и уют.

Мекият, топъл цвят тонизира и в обстановка, решена в такива цветове, се мисли най-хубаво. Стимулиращото жълто и тонизиращото оранжево се приближават по своите свойства до червеното, чието въздействие граничи с възбудата.

Червен цвят

Червеното е идеален дразнител и неслучайно е цветът на коридата. То насища човека с радост, сила и увереност. В някои езици червеното е синоним на „красив“, в други – на „богат“. Не бива да забравяме, че червеното може да бъде и много агресивен цвят.

Жълт цвят

Жълтото е слънчев и лек цвят.

Културологичните наслагвания са го превърнали в символ, защото е цветът на златото и богатството. На Изток жълтото е символ на вечност и величие. Създава бодро, оптимистично настроение и много добре може да се съчетае с всеки друг цвят в интериора.

Ако червеното е цветът на огъня, а жълтото – на светлината, то оранжевото, което се получава от тяхното смесване, съчетава в себе си и топлината, и светлината. При будистите то е символ на божествени качества, на святост и просветление. Светли те, приглушени оранжеви тонове придават на интериора уют и топлина, особено в къща с прозорци на север. Наситеното оранжево е заявка за ексцентричност в интериора.

Зелен цвят

Зеленото има множество оттенъци. Ако го съчетаете с жълто, ще получите лимонено или бледозелено (зависи от пропорциите). В съчетание със синьо ще получите изумрудено, тюркоазено и т.н. Жълто-зеленият цвят оживява, а синьо-зеленото е цветът на морето, освежава и успокоява. Зелените тонове са винаги спокойни и отпускащи. Зеленото се асоциира с природата и с почивката.

Небесно син цвят

Небесно синьото е цветът на простора и покоя. То може да ни помогне в съсредоточаването. Споровете между стени в син цвят преминават по-леко. Тъмното наситено синьо е хладен, спокоен и сериозен цвят. Той е най-деловият между цветовете, заставя ни да мислим, да се затворим в себе си, символизира съвършенството и безкрая. Ако тъмносиньото преобладава в интериора, то приповдига настроението, докато меките тонове на светлосиньото успокояват, разширяват пространството и създават прохлада в стая с прозорци на юг.

керамични плочки

Виолетов цвят

Виолетовото е най-противоречивият цвят просто защото е съставен от цветове антагонисти – горещото червено и хладното синьо. Виолетовото е своеобразен лед и огън. Това е най-загадъчният цвят и се е появил в изкуството последен. Не е бил известен на първобитните хора. В християнската символика виолетовото е символ на духовно страдание. Той е сложен и многолик цвят. Наситено виолетово в интериора действа толкова угнетяващо на психиката, че може да ви доведе до сериозна депресия. За щастие виолетовото има множество по-светли и приглушени тонове и оттенъци, които придават на вътрешното пространство изисканост и стил.

Белият цвят

Белият цвят се асоциира с чистота и непорочност, а също и с не достъпност и аристократизъм. Това е класическият избор на всички времена. Бялото има много оттенъци. Означава абсолютна свобода за всякакви възмож­ности. Бялото е решение на проблемите и ново начало. Този цвят зрително увеличава пространството, а ако има лек син оттенък, създава усещане за прохлада и чистота. С този цвят обаче не бива да прекалявате. Ако направите банята снежнобяла, дори силната струя гореща вода трудно ще ви стопли. Най-добрият вариант при използването на бялото е да му прибавите нюанси в топли цветове.
По този начин ще съхраните усещането за чистота и простор, но ще избегнете хладината. Спалня или гостна в абсолютно бял цвят могат да възбудят неприятно усещане от алюзията за болница например. Ето защо цветът трябва да се използва умело. Бялото добре изтъква, нюансира и подчертава всеки друг цвят. Например в съчетание с черно, кафяво или жълто може да се получи много добър интериор за офис или стая.

Ако представим бялото като съвкупност от всички цветове, то черното е на практика отсъствие на цвят. Черното обаче също намира приложение в цветовата окраска на интериора, особено когато трябва да бъдат подчертани контрастът или перминаването от един цвят към друг. С помощта на черния цвят интериорът може да бъде отлично изъдржан в изискан графичен стил.

 

Син цвят

Възприето е сивият цвят да се счита за безличен и даже за неприятен. В ежедневието казваме за нещо, че е сиво, когато то е скучно, грозно и т.н. Сивото е по-скоро безстрастно и настройва на делови хлад. Разнообразните оттенъци на сивото позволяват обстановката в офиса да бъде спокойна и делова. В домашния интериор с този цвят се постигат стил и студена елегантност.

Важни съвети в съчетанието на цветовете в интериора

 • Ако прозорците на стаята ви гле­дат на юг, то цветовете в интери­ора трябва да бъдат тъмни или на­ситени.
 • Тъмните цветове смаляват поме­щението, светлите го правят опти­чески по-просторно.
 • В колкото по-тъмни тонове е боя­дисан таванът, толкова по-нисък ще изглежда той.
 • Колкото повече са цветовете в ин­териора, толкова по-малко наситени трябва да бъдат те.
 • Дори в голям дом цветовете не трябва да са съвсем различни един от друг. В противен случай домът се разпада на отделни стаи и не из­глежда като единно жизнено прос­транство. Това не отменя факта, че дори една стая може функционал­но да се раздели на различни цвето­ви зони без резки преходи. Основният тон трябва да бъде един, като мо­тив в песен.

Цветови акценти в интериора на нашия дом

 • Ако искаме да бъдем в хармония със себе си, трябва да познаваме и да се съобразяваме с въздействието на цветовете. Препоръчително е изборът на цвят да отговаря не само на вкусовете и предпочитанията на индивида, но и на функционалността на помещението.
 • Червените, оранжевите или жълтите тонове са за кухнята. За да се възползвате от въз-действието на някой от цветовете, не е необходимо да боядисвате изцяло стените в тях.
 • Топлите цветове ще отворят апетита ви дори и ако присъстват само върху вратичките на кухненските шкафове, пердетата или върху кухненски съдове, разположени на видно място. Цветен абажур или оцветена електрическа крушка могат да променят цвета на светлината и да ви въздействат по определен начин. Ако сте поканили гости и не искате да изпразнят хладилника и джоба ви, просто сложете на масата по-кривка в студени цветове или използвайте съдове в тази цветова гама.
 • Спалнята е царството на зеленото и синьото. Ако се надявате на страстна нощ в леглото, червеното или друг топъл цвят на чаршафите могат да ви я донесат. Еротизиращото действие на тангото се дължи не само на движенията, но и на червения цвят.
 • Червените фенери навсякъде по света указват мястото, където се предлага сексуално удоволствие. Помнете обаче, че възбуждащото действие на червения цвят може да се прояви не само като любов, но и като ярост.
 • Ако прекалите с него, той ще ви дразни и уморява. За интериора са препоръчителни само червени акценти, които ободряват и могат да предизвикат доброто ви настроение, подобно на допинг. При кратковременно въздействие червеният цвят повишава работоспособността, което означава, че може да го използвате и в работния си кабинет у дома.

 

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *