Лесни стъпки за почистване на прозорци и огледала [2021]

SofiaCleaning блог 0 Comments
лесни стъпки за почитване на прозорци и огледала

Лесни стъпки за почистване на прозорци и огледала:

 1. Набавете всички неща за почистване на дома, като например бял оцет, вода (за предпочитане дестилирана вода), спрей бутилка или голяма купа, микрофибърна кърпа / мека кърпа без влакна / вестник, и памучни тампони / мека четка.
 2. В случай, че почиствате стъклен прозорец, положите кърпа за первазите. Това е особено важно при почистване на прозореца с дървени первази.
 3. Направете почистващ разтвор чрез смесване на една част бял оцет и четири части вода.
 4. Напръскайте си кърпа за почистване, или просто натопете почистващия инструмент в този разтвор и изстисквайте излишната течност. В случай, че размерът на стъклото е твърде голям или ако използвате вестник за почистване,то тогава ще бъде по-добре да се пръска разтвора на самия прозорец.
 5. Разтръркайте повърхността на стъклото с кръгови движения, за да се отстранят всички петна. След това избършете с вертикални движения, следвани от хоризонтални, за да стане прозореца чист и блестящ.
 6. Почистете ъглите и ръбовете с памучен тампон или мека четка.
 7. Завършете с бързи движения с помощта на вестници, или стара памучна тениска / пелени за многократна употреба за да полирате прозореца.

Чистите прозорци винаги подобряват вида на дома Ви, отвън и отвътре.

Чистите прозорци показват добре поддържан дом, което прави изключително впечатление на гостите ви или на новите наематели и купувачи. Едно от първите неща, които човек прави, когато влезе, е да погледне през прозореца, за да види гледката отвън. Дори и да е гледка за милиони, ако прозорците са мръсни, хората ще видят само петната и зацапванията.

Освен очевидното, най-важната причина за редовното почистване на прозорци, е увреждането по стъклата. С времето всички наслоени замърсявания, прах, мазнини и киселини проникват в структурата на стъклото и го увреждат перманентно. Така то става по-чупливо, затруднява проникването на слънчева светлина и топлина, започвате да виждате все по-трудно през него. Точно за това Ви е необходимо професионално почистване на прозорци. Ние разполагаме с перфектните инструменти и препарати, с които почистваме всякакъв вид наслоявания и по този начин удължаваме живота и добрия вид на прозорците ви. Те ще стават все по-чисти с всяко следващо посещение.

Представете си огромното време, което ще спестите. Един професионалист, който има дългогодишна практика, ще се справи за по-малко от половината време, което вие ще загубите да почистите прозорците си сами. Освен това е и много по-безопасно. Няма да ви се налага да обикаляте цялата къща, влачейки стълба, кофа, мече, парцали и препарати, да се качвате нависоко и накрая да се наслаждавате на всички ивици, останали по стъклата.

Препоръчително е професионалното почистване да бъде извършвано най-малко два пъти в годината. Така вие си гарантирате по-дълъг живот и по-добър вид на прозорците.

Как да почистим прозорците и огледалата в нашия дом

Как да почистим прозорците и огледалата  Стъклени прозорци и огледала лесно събират мръсотия, дори и е необходимо ги почистваме твърде често. Освен това, въпреки всичкото щателено почистване и зор, стъклото не изглежда искрящо чисто, защото има ивици и мъх.

Така не само за мазнината трябва да използвате правилните инструменти. Например, най-добре се чистят огледала, стъклени витрини, душ кабини и стъклени мебели с микрофибърна кърпа, велур, или гумена гъба вместо хартиена кърпа, защото последното е вероятно да остави след себе си ивици. Интересното е, че дори един лист от смачкан вестник може да бъде чудесна алтернатива на хартиена кърпа. Бъдете уверени, че мастилото не цапа стъклото както стъклото не абсорбира мастило. Избягвайте да триете с вестник дограмите, все пак.

Допълнителни съвети за почистването на прозорци и огледала:

 • За почистване на изключително мръсни стъкла, започнете с почистване с микрофибърна кърпа, напоена с почистващ разтвор, няма значение дали е домашен или купен от магазина.
 • Накрая, полирате стъклото, като го търкате със смачкан вестник. При използване на комерсиални препарати, изберете да използвате продукт, който не съдържа амоняк. Огледала и стъкла могат да се почистват с газирана вода, също. Филтрите за кафе също се считат за ефективни в това отношение.
 • Ако има восъчен филм върху стъклото, можете да смесвате две чаши вода, една четвърт чаша оцет и половин чаша течен сапун. Друга рецепта за това включва смесване на две супени лъжици всяка от бял оцет и спирт, една и половина супени лъжици царевично нишесте в чаша топла вода.
 • Съхранявайте го в спрей бутилка и го разклащайте преди всяка употреба. В случай, че стъклото е „облачно“, можете да използвате смес от половин чаша спирт, две супени лъжици амоняк, а една четвърт чаена лъжичка течен препарат за чинии.
 • Друг лесен начин за почистване облачността на огледала е да използвате малко крем за бръснене (не гел). За почистване на стъклена маса, можете да използвате малко лимонов сок и след това да я изтъркате с вестник. Не търкайте прекалено силно, или в противен случай може да се получат драскотини.
 • Освен това, малки драскотини по стъклото може да се полират с помощта на малка бяла паста за зъби. При използване на вода за почистване на стъклото, предпочитайте да използвате дестилирана вода вместо чешмяна вода, дори и за разреждане на разтвора за почистване. Минералите, присъстващи в обикновена вода могат да оставят на ивици, въпреки използването на подходящи инструменти. В случай, че има упорити петна или твърди петна вода върху стъклото, може да се използват чист бял оцет, без разреждане.
 • При почистване, не забравяйте да избърсвате и подсушавате стъклото бързо, за да се избегнат ивици. Освен това, се препоръчва да подсушавате вътрешността на прозореца в една посока, а отвън в друга. Например, можете да подсушите отвътре с вертикални движения, а отвън с хоризонтални движения, за да може по-лесно да намерите къде са ивиците. Прозорците трябва да се почистват основно както отвътре, така и отвън на всеки няколко месеца или най-малко два пъти годишно.
 • При стъклопис се препоръчва минимално почистване. Ако има натрупване на прах и мръсотия, то тогава го почистете с кърпа, напоена с дестилирана вода, за да се избегне промяна в цвета.

Външната част на прозорците на дома или офиса е постоянно изложена на влиянието на околната среда и следователно има нужда от надеждна поддръжка. Те се замърсяват доста по-бързо, отколкото други части от работната или жилищна площ, почистването им не е никак лесно, особено ако става дума за големи прозорци. Много често крайният резултат е плачевен или в най-добрия случай: далеч от очаквания. Затова и масово собствениците на офиси и жилища предпочитат да използват услугите на фирма за професионално почистване, отколкото да се пробват сами.

Но ако все пак сте решили да се справите лично, то тогава можем да ви помогнем с няколко много полезни трика, които ще ви бъдат от голяма полза.

как да почистим прозорците

Тайната е в препаратите

Съществува голямо разнообразие от препарати за почистване на прозорци и огледала, но ако не сте експерти и не желаете да рискувате, можете да заложите на старата изпитана домашна рецепта с най-обикновен оцет. Той е не само много ефективен, но и изключително икономичен. И най-важното – при използването му няма опасност да се появят алергии, за разлика от някои нискокачествени химически препарати, които се продават в магазинната мрежа.

За предпочитане е да използвате бял оцет, като е достатъчно просто да навлажните мека кърпа с него в съотношение една част оцет и три части вода (може също така да използвате и смачкани листи от вестникарска хартия) и да започнете внимателно да отстранявате замърсяванията. Петната ще заминат моментално. Трябва да признаем също, че оцетът осигурява ненадминат блясък и прозрачност.

Измийте прозорците с помощта на стари вестници

Според експертите, това е отлично решение, защото старите вестници не оставят никакви следи, а това гарантира чистота и блясък за прозорците. Освен това, няма опасност да издраскате стъклото. Още един голям плюс в полза на вестниците е, че те оставят тънък и невидим защитен слой върху стъклената повърхност.

Почиствайте прозорците в облачно време

Този трик ще ви осигури много по-голяма ефективност, защото, когато слънцето грее силно, препаратът изсъхва твърде бързо и оставя по стъклото грозни петна.

Какво да правим, когато прозорците са много мръсни

Ако не сте могли да ги почистите няколко месеца, ви препоръчваме да се въоръжите с пореста гъба и най-напред да ги минете веднъж с препарат отгоре надолу (за да не капе водата). След това може да продължите по обичайния начин. Идеята е да се свали най-горният и най-дебел слой мръсотия, да се почисти наслоеният варовик от стъклата, преди да се пристъпи към детайлите.

Какво да правим, ако резултатът от почистването е незадоволителен

На всекиго му се е случвало – тъкмо си мисли, че повърхността е идеално чиста, но когато се премести от външната страна на прозореца, всички петна отново излизат на показ.

Изчистваме отново, но – о, ужас – те са се преместили сега пък от другата страна.

Не се отчайвайте, има лесен трик, който ще ви помогне.

Запомнете, че когато миете прозорците от вътрешната страна, трябва да го правите в хоризонтална посока.

И обратно – когато миете прозорците отвън, тогава го правете във вертикална посока. Така лесно ще се ориентирате в коя част са петната, които искате да изтриете.

Ако всичко това ви се вижда доста трудоемко, не забравяйте, че винаги можете да разчитате на нашата професионална помощ. Можем да реагираме веднага и да се справим дори и с най-силно замърсените прозорци, защото разполагаме с професионална техника, уреди за почистване, инструменти и опитни специалисти.

Професионални почистващи услуги

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *