Как да почистиме кристалните чаши до блясък?

SofiaCleaning блог 0 Comments
какда почистим кристалните чаши до блясък

Как да почистиме кристалните чаши до блясък ?

Крехките кристални и порцеланови сервизи у дома изискват специална грижа, тъй като са изключително ценни за всяко домакинство. За да премахнете лесно и бързо петна от тях, можете да използвате мека кърпа и разтвор от топла вода, перилен препарат и оцет.

Ако чашите Ви се чупят или матират при миене в миална машина, ето как да го избегнете:

 • Матирането се получава от остатъците от храна или таблетките за миалната машина. Ако хранителните остатъци от чиниите не са отстранени предварително, те действат, като абразив при високите обороти на машината и нараняват повърхността на кристала. За да избегнете това, изчиствайте добре хранителните остатъци, или зареждайте чашите и чинийте отделно. Добре е от време на време да пускате миялната си машина празна, без съдове, само с малко оцет. Така ще поддъжате добрата хигиена в нея и ще изчистите остатъци, ако са останали. Заменете таблетките с течен препарат.
 • Ако след изсъхване по чиниите остават бели капки, може би е от варовитата вода. Отстраняват се, когато накиснете чашите в разтвор от вода и оцет (1/1) и оставите 3-4 часа. След това изплакнете с топла вода и полирайте.
 • Ако полирате чашите още преди да са напълно изсъхнали ще имате отлични резултати!
 • Чашите се чупят в миална машина, ако не са устойчиво закрепени, или ако заради силната струя вода, някой тиган или друг съд се премести и ги удари. Това се коригира с повече внимание при реденето.
 • При полиране, никога не въртете столчето и балона на чашата в противоположни посоки! Това е широко разпространена практика, но е унищожителна за тънкостенните чаши. Дори да не се счупят в момента на полирането, в столчето остава напрежение и може да се счупят в последствие, почти без усилие. Полирането трябва да се прави с ДВЕ кърпи, като се полира долната и горната част по отделно.
 • При новите чаши, следите от етикетите се отстраняват най-лесно с памуче напоено с АМВ или спирт. Заменете препарата при първото измиване с оцет – дава чудесен резултат!
 • Никога не слагайте чаши тип тъмблър (уиски) една в друга. Това може да ги надраска или заклещи. Ако се случи второто, оставете върху тях да тече топла вода за 1-2 минути и ще успеете да ги разделите без да ги счупите.

Как да почистим  Декантери и Гарафи за вино

Ако имате оцветяване от червено вино на дъното на декантера, оставете го за 4-5 часа или за една нощ накиснат с нарязани кори и сока от прясно изцеден лимон и повечко сол. Ако оцветяването е не само на дъното, но и на трудно достъпни места, въртете няколко пъти декантера така, че лимонение кори и солта да „остържат“ оцветяването. Ще видите, колко е ефективен този метод! Използваме го и ние в къщи.

Как да почистим Прибори за хранене от неръждаема стомата (INOX)

 • Един от редовните проблеми е образуването на петна с ръждив цвят по приборите за хранене. Често ни питат какво може да се направи в този случай, но за жалост, това е необратим процес. За да не се случи и на Вас, не оставяйте приборите да пренощуват в миалната машина след края на миалния цикъл. Помнете, приборите са неръждаеми, само докато се грижите за тях! Направете нещо просто: отворете вратичката на миалната машина след цикъла и така влажния и топъл въздух ще излезе без да подлага на атака Вашите прибори над 8 часа. После можете да си легнете спокойно.
 • Премахвайте остатъците от храната от приборите веднага след употреба, особено горчица, кетчуп или лимон. Избягвайте използванто на стоманена вълна. Ако накисвате приборите предварително, използвайте контейнер от пластмаса или неръждаема стомана, никога от алуминий. Принципно не мийте заедно с приборите каквото и да е било, което е от алуминий. При накисване, в разтвора не слагайте друго освен обикновен препарат, защото киселините и избелителите причиняват силна корозия. Напълно достатъчни са 20 минути.
 • Не използвайте абразив, груба гъбичка или метална вълна, защото ще ги състарите. Вместо това ги накисвайте от време на време, после ги измийте и полирайте.

Как да почистим Сребърни и Посребрени прибори за хранене

Среброто потъмнява, когато не се използва, това е естествен процес. Затова и Вашите прибори ще потъмнеят, ако не ги използвате ежедневно. Можете да намалите потъмняването, ако си поръчате специални памучни калъфи, които всеки производител предлага и дръжте в тях приборите си.

Как се почиства кристал?

За почистване на кристал непременно трябва да ползваме оцет. Отношението е 1:3, оцет и топла вода. После оставяме чашите или други съдове да съхнат на въздух, така няма да им останат петна.

Специалистите обаче съветват да замените домашните разтвори с кухненски кърпи за полиране на кристал, които за броени секунди премахват прах и упорити замърсявания от елегантните повърхности. Те са особено подходящи за почистване на сервизи и декорации, които имат рисунки и нежни орнаменти, тъй като не застрашават по никакъв начин тяхната цялост.

За финал трябва да отбележим, че този тип кърпи могат да се навлажнят за почистване на сухи елементи или да се използват само за полиране на сервизи от кристал и порцелан, като им придават дори антистатичен ефект.

 1. Декоративен кристал(полилеи,фигурки,лампи,рамки за картини и др.)
 2. Избършете с мека кърпа,напоена с горещ разтвор на вода,мек перилен препарат и бял оцет.
 3. Използвайте кърпа за полиране,за да не остават власинки и следи по кристала.
 4. Измийте декоративните съдове за кристал с широки отвори,например някои вази и купи,преди и след всяка употреба.Напълнете предмета с гореща вода.
 5. Използвайте мека кърпа за почистване на вътрешността,изпразнете и изплакнете отново с топла вода  Измийте декоративни съдове с тесни отвори, например бутилки,гарафи,с топла вода.Напълнете предмета на половина.
 6. Добавете половин чаша сух бял ориз или счукани яйчени черупки. Разклатете енергично предмета,изпразнете го и изплакнете с чиста топла вода.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *