Как да почистим ютията?

SofiaCleaning блог 0 Comments
как да почистим ютия чист дом

Ютията е незаменим помощник за всяка домакиня. При неправилна експлоатация на повърхността на плочата може да се образува петно, което при гладене да се отпечатва на дрехите. Няма домакиня, която да не е съсипвала някоя любима своя пола със свръхнагорещена ютия. Освен обаче че дрехата е унищожена, покритието на ютията също не става за гладене заради разтопения по повърхността й плат. Не се отчайвате, винаги има домакински хитринки, които ще Ви помогнат да спасите ютията, без значение дали покритието й е тефлоново или метално. Причина за това е нарушението на температурния режим при гладене най-често на синтетични материали. За да се справим с този проблем можем да се възползваме от народни рецепти и битова химия.

Нека разгледаме въпроса как да почистим ютията от прегоряла тъкан и какви профилактични мероприятия да провеждаме, за да не я развалим.

 

 

 

Почистване на ютии с различни повърхности
Използването на народни методи и промишлените средства за почистване трябва да е с повишено внимание. Изборът на подходящ метод за премахване на тъмно петно прегоряла тъкан на плочата зависи от материала на покритието.

Важно е да се спазват мерките за безопасност. Покритието от неръждаема стомана, тефлон и керамика не трябва да се почиства със следните инструменти:

Остри предмети;
Твърди четки;
Абразивни вещества;
Шкурки;
Ако все пак използваме тези инструменти, е възможно да надраскаме повърхността на плочата, което ще стане източник на по-голямо прегаряне на повърхността по време на гладене на дреха.

Обикновено плочата на ютията е от неръждаема стомана или алуминий. С цел избягване прилепване на вълнени и синтетични тъкани по време на гладене производителите на битова техника нанасят на електрическия уред следните видове покрития:

Керамика – този вид повърхност осигурява бързо нагряване на ютията и равномерно плъзгане по материала на дрехата. Недостатъкът на тези плочи е възможното надраскване и олющване.
Титан – предимство на тези ютии е здравината и дълготрайността на материала. Недостатък на покритието от титан е високата цена и необходимостта от продължително нагряване, което увеличава разхода на енергия.
Емайлът е здраво покритие, което се характеризира с висока цена;
Сапфир – ютиите с подобно покритие могат да се почистват и с четка, тъй като са защитени от механични увреждания;
Тефлон
Работната повърхност на ютията от тефлон може да се почиства с обикновен винен оцет. За тази цел пригответе средство от чаша чиста вода и супена лъжица оцет. След това изберете подходящ метод за почистване:

Вземете парче естествена тъкан и го накиснете в приготвеното средство. След това натъркайте нагрятата повърхност на ютията;
Пропитата в оцетен разтвор тъкан изгладете с нагрята ютия;
За по-дълбоко почистване също могат да се използват клечки за уши потопени в оцет;
Керамика
Съществуват няколко метода за почистване на керамична плоча на ютия с черно петно от прегоряла тъкан:

Паста за зъби – малко количество от средството се нанася на мека салфетка или четка за зъби;
Кислородна вода – накиснете марля или парче бинт в водородния пероксид и на нанесете на повърхността на ютията;

Замърсената плоча на ютията е досаден проблем, независимо дали сте изгорили дреха и има остатъци върху покритието, или с времето са се образували наслоявания от твърдата вода. Когато плоската част на ютията не е напълно чиста, рискът да изцапате, или още по-лошо – да изгорите дрехата, която гладите се увеличава. Ето защо подбрахме най-ефективните методи за бързо и лесно почистване на ютия в домашни условия с екологични и подръчни материали.

Премахване на петна от изгаряне

Най-разпространеният начин е с помощта на най-обикновена готварска сол. Първо включете уреда на максимална мощност да загрее. След това изсипете солта върху лист хартия и гладете, докато залепналият разтопен плат не падне от долната част на ютията. Спокойно правете гладаческите движения напред и назад, без да се притеснявате, че ще надраскате и увредите повърхността.Също така бихте могли да използвате за целта и сода за хляб, за да се отървете от петната по ютията. Содата е мек и натурален абразив, който почиства всякакви повърхности, без обаче да ги надрасква. Ако пък платът не е силно залепнал за долната повърхност на ютията, а само е оставил незначително петно, използвайте за почистването му суха мека кърпа. Никога за целта не трябва да се слага на леко загоряла повърхност мокра кърпа, настояват познавачи.
Тези петна са досадни и изглеждат трудни за премахване, но може да се справите с тях и с подръчни материали.

Вестник
Нагрейте ютията до най-висока температура. Сложете на гладачната маса чиста, суха кърпа а върху нея – вестник. Изгладете хартията с нагрятата ютия. Прекарайте я няколко пъти и твърдия нагар от плат ще падне. Може да използвате и хартиена носна кърпичка.

Оцет
Загрейте леко ютията и после я изключете – трябва да е толкова топла, че да можете да я пипнете, без да се изгорите. Вземете парче памучен парцал, потопете го в оцет и изтъркайте петното от изгорено. Този метод изисква малко повече време, но пък е подходящ за почистване на плочата на ютията, без опасност от надраскване.

Морска сол
Нагрейте ютията на най-висока температура. Постелете суха кърпа върху масата за гладене и я поръсете с едра морска сол. Прекарайте ютията върху солта плавно няколко пъти, дото изгорялото петно падне.

Сода бикарбонат
Пригответе гъста паста от две-три супени лъжици сода бикарбонат и съвсем малко вода. Намажете плочата на студената ютията със сместа. С помощта на памучено парцалче или кърпа внимателно изтъркайте петното от изгаряне с леки кръгови движения. След този своеобразен пилинг от петното няма да остане и следа. Тук можете на прочетете още интересни идеи за почистване в дома със сода.

Веро
Ако не ви се иска да използвате абразивни вещества като сол, или сода, пробвайте да премахнете нагара от ютията с помощта на веро. Потопете чиста кърпа в купа с топла вода, в която е разтворена 1 супена лъжица веро. Извадете кърпата без да я изстисквате и я сложете в плоско легенче (тава също върши работа) сложете ютията върху кърпата и я оставете да се накисне за няколко часа. Измийте плочата с топла вода и меката страна на гъбата, за чинии, за да не я надраскате.

Премахване на варовикови наслоявания и полиране
Ако плочата на ютията е помътняла и усещате, че не се плъзга по дрехите с така лесно, както когато е била нова, пробвайте тези лесни трикове за полиране, които се използват за почистване на сребро.

Паста за зъби
Намажете студената ютия с паста за зъби и я оставете за 1-2 минути. Ползвайте обикновена, а не гелообразна или абразивна паста. Вземете памучна кърпа, полирайте металната повърхност с кръгови движения и изплакнете. Включете ютията на най-висока степен и пуснете парата, за да може ако има паста, останала в отворите за пара да излезе навън.

Препарат за стълко
Напръскайте студената ютия с препарат за миене на прозорци и избършете повърхността с памучна кърпа.

Ако има наслоявания около отворите за пара потопете клечка за уши в паста от сода и вода и внимателно почистете дупчиците. Изплакнете с вода, нагрейте ютията и пуснете парата.

Как да почистим резервоара на ютията
Ако не сте гладили с пара известно време и сте забравили да изразните резервоара за вода може да се появи лека миризма на мухъл. За да я премахнете разтворете бял оцет в дестилирана вида в съотношение 1:1 и  налейте в резервоара. Загрейте ютията на най-висока температура и натискайте бутона за пара, докато сместа се изпари. Изплакнете, като налеете чиста дестилирана вода и отново оставете парата да работи, докато се изпари.

Важно: Когато чиститите плочата на ютията ползвайте само меки кърпи и гъби, за да не надраскате повърхността. Никога не почиствайте ютия с тефлоново покритие с абразивни вещества.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *