Как да почистим пералнята?

SofiaCleaning блог 0 Comments
Как да почистим пералнята

Как да почистим пералнята?

Нищо не мирише по-чудесно и по-привлекателно от чисто пране, но какво се случва, когато след изпиране усещаме мирис, различен от чистия? Мръсната перална машина може не само да влоши миризмата на Вашите дрехи, но и да намали продължителността на живота си и нуждата от почистване на дома. Решение обаче има и то е знанието как да почистваме пералнята, така, че дрехите да излизат от нея с чист мирис. Нашите съвети за почистване на пералнята ще Ви дадат чиста и свежа пералня само в пет лесни стъпки.

Как да почистите интериора на пералната машина

Вътрешната част на вашата перална машина може лесно да стане ужасно миризлива без подходящ метод за почистване. Така че, първата стъпка е да се вземе решение, което ще помогне да се отървете от мръсотията и да премахнете миризмите. Ето с какво да почистите пералната машина:

Какви материали са нужни

 •  ¼ чаша сода за хляб, смесена в ¼ чаша вода
 • 2 чаши бял дестилиран оцет

Започнете, като добавите сместа от сода към перилния препарат (ще ви покажем как да почистите чекмеджето на пералнята по-късно). След това излейте оцет в празна машина и изпълнете пълен цикъл за пране. След като машината приключи, използвайте силна, влажна кухненска хартия, за да изтриете останалите остатъци.

почистване на пералня

Как да почистим чекмеджето за перилен препарат

За да бъде ползотворно почистването на пералнята, обърнете внимание и на детайлите. В чекмеджето за перилен препарат се получава наслояване от прах, омекотител или течен перилен препарат. Покрай тях може да има също така прах и други мръсотии, прилепнали по повърхността на чекмеджето. Ако чекмеджето е подвижно, извадете го и накиснете в разтвор от топла вода и течност за миене. Докато чекмеджето се накисва, изтрийте мястото, къдете лежи чекмеджето и го изсушете с хартиена кърпа. Изплакнете чекмеджето, за да премахнете натрупването на перилен препарат и мръсотия, избършете всички части, изсушете и поставете отново!

Ако този налеп не бъде почистван дълго време, може да развие мухъл или плесен. Ако не е силно замърсено, чекмеджето лесно може да бъде почистено дори само с помощта на антибактериална мокра кърпа и четка.

Как да почистим диспенсъри за белина и омекотител

Свалете чекмеджето или дозаторните устройства за поставяне на омекотител или белина. Измийте ги добре на мивката и изтъркайте стените и дъното с абразивна гъба или четка. След това ги изсушете и ги върнете на мястото им в машината. Отделете малко време, за да изтъркате участъка около отвора със стара четка за зъби и малко оцет.

Как да почистим филтъра

Всяка пералня машина има филтър, който улавя песъчинки, топки косми и по-големи предмети. Понякога дори има два отделни – един за дребните отпадъци и един за по-големите, случайно попаднали в пералнята. Тази част от пералнята машина също трябва да се почиства.

Филтърът може да бъде място с доста бактерии, а също така обезателно няма да се отрази добре на пералнята, ако е задръстен. Обаче различните марки перални машини имат различно място, в което е монтиран филтърът. За да разберете къде се намира той и как да го почистите, ще трябва да потърсите гайд специфично за вашата марка.

 

Как да почистим пералнята машина отвън

Избършете добре външната част на вашата перална машина с универсален почистващ препарат или оцет. Лимоновият сок също като оцета е естествен и евтин продукт, който чудесно отстранява отпечатъци от пръсти и други замърсявания. Изсипете малко оцет или лимонов сок в чиста бутилка със спрей накрайник, а след това напръскайте цялата повърхност на вашата пералня. Избършете с парцала. Уверете се, че сте избърсали всяка част от машината, включително копчетата й.

Преминавайки към почистването на външността на пералните машини, първата стъпка е изваждането на щепсела, разбира се. За тази задача за почистване ще ви трябват:

 • Гумени ръкаци
 • Кофа
 • Гъба
 • Топла вода и 50% бял дестилиран оцет

Излейте оцета във водата.Сложете ръкавиците си, потапяйте гъбата в кофата и изтърквайте външните стени и повърхността на пералнята, като попивате излишната вода. Отделете време да почистите всички части на пералната машина, като се уверите, че сте се достигнали до ъглите, където може да се крие плесен и мухъл. Избършете със суха  кухненска кърпа.

Как да почистите вратата на пералната машина

Почистете около ръба на капака или вратата на пералнята с малко препарат или оцет, за да премахнете плесените, праха и детергентите, които са се натрупали по него. Може да опитате да използвате стара четка за зъби или малка четка за почистване, за да успеете да достигнете във всички канали и да изтъркате упоритите петна.

Как да почистите барабана на пералната машина

Изсипете две чаши оцет или лимонов сок в барабана и пуснете пералната машина да работи за един пълен цикъл на най-дългата програма с най-горещата настройка на водата, за да премахнете всякакви миризми, петна и детергенти от него. Ако водата, с която перете е твърда, киселината в оцета или лимоновия сок ще помогне също така и за премахването на минералните утайки.

Как да почистите гуменото уплътнение на вратата на пералната машина

Много е важно да обърнете особено внимание на уплътнението на вратата на пералната машина, тъй като това е общ източник на миризмата на мръсна пералня машина. Внимателно обработете  гънките на уплътнението на вратата, като използвате малко от разтвора с оцет, за да избършете всяко натрупване на мръсотия. Забършете внимателно, като избършете с хартиена кърпа, но трябва да сте сигурни, че е суха. За почистване на пералня с преден капак и гуменото уплътнение около барабана е препоръчително да се обърне сгъвката и да се огледа внимателно вътрешността за наличие на мухъл.

Там се мокри и трудно изсъхва, така че влажната среда е благоприятна за образуването на плесени.  Използвайте оцет, за да премахнете всичко, което се е събрало там. Старата четка за зъби може да се използва и за тази част на пералнята.

почистване на дома

Мухъл в уплътнението на пералня

Aĸo извeднъж yceтитe, чe дpexитe Bи cлeд изпиpaнe зaпoчнaт нa миpишaт cтpaннo, a мeждy гyмeнитe пpъcтeни, пo бapaбaнa или в oтдeлeниeтo зa пpax имa чepни пeтнa, знaчи e вpeмe дa пpeдпpиeмeтe няĸoи мepĸи! Имeннo тeзи чepни пeтнa ca вcъщнocт oпacнитe гъбичĸи, ĸoитo пpичинявaт peдицa зaбoлявaния пpи xopaтa. Myxълът oбиĸнoвeнo ce пoявявa в ycлoвия нa виcoĸa влaжнocт и тoплинa. Toвa пpaви пepaлнятa Bи идeaлнo мяcтo зa pacтeжa нa гъбични cпopи, ĸoитo мoгaт лecнo дa ce paзпpocтpaни чpeз въздyx и гнeздят нa paзлични пoвъpxнocти.

 

Продължаващи съвети за поддръжка и почистване на перални машини

Един от най-лесните начини за постигане на чист интериор, външни и други части на пералната машина е да ги поддържате редовно. Следните съвети за почистване на пералната машина ще помогнат да се борите с миризмите и да поддържате машината си чиста:

 1. Избърсвайте редовно и дълбоко пералната машина поне веднъж месечно
 2. Изсушавайте ги добре (особено в далечните ъгли)
 3. Добавяйте две чаши бял дестилиран оцет към течността/праха за пране и веднъж месечно пускайте на празен цикъл.
 4. Не пренебрегвайте перилните препарати – качествените продукти не само ще помогнат на вашата машина да работи по-ефективно, но и ще оставят по-малко остатъци
 5. Когато става въпрос за това как да почистите частите на пералната машина, външните стени и интериора, всичко е свързано с правилния подход.
 6. По време на почистването на всички перални е препоръчително да се проверят маркучите дали са все още здрави и на мястото си, както и в желаното добро състояние. Те трябва да бъдат сменяни на всеки няколко години. Повредите на маркучите са едни от най-често срещаните неприятности, а поправката на щетите след това може да излезе скъпо. По-разумно би било да се реагира своевременно и да се похарчат няколко лева сега, отколкото след време да се хвърлят много повече.
 7. За да предотвратите образуването на плесени около вашата пералня, оставяйте капака й отворен за по няколко часа или повече след всяко пране. По този начин барабанът и уплътнението ще имат възможност да изсъхнат добре. Това може да не е възможно през деня, ако имате малки деца или домашни любимци в къщи, но не забравяйте да го направите поне през нощта, когато палавниците спят.
 8. Омекотителите за тъкани  оставят след себе си натрупвания в машината за пране. Вместо търговските продукти, използвайте прясно изцеден сок от лимон или бял оцет на мястото на омекотителя в прането на бели дрехи. След като направите това, вътрешността на вашата перална машина няма да се нуждае от почистване толкова често.

С тези съвети за почистване на пералната машина имате пет лесни стъпки, които не само ще помогнат да се борите с гадните миризми и да запазите машината си блестяща, но и ще получите по-чисти дрехи и дори може да удължите живота на вашия уред. В края на краищата чистата пералня е щастлива перална машина!

Професионални почистващи услуги

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *