Какво не знаем за алергията от домашен прах?

SofiaCleaning блог 0 Comments
алергии от домашен прах

Какво не знаем за алергията от домашен прах?

През изминалите години алергиите стават все по-често разпространена болест. За разлика от поленовите алергии при които основният съвет е през пролетта да не излиза на открито, то хората с непоносимост към домашния прах страдат най-вече при престоя си най-вече в закрити пространства.
И зимата е сезонът, през който проблемът също не трябва да се подценява. Нека обаче първо да поясним: терминът алергия от домашен прах не е много точно. Тъй като хората всъщност имат непоносимост към акари и техните екстременти, а не към самия прах вкъщи. Особено често тези акари, които са големи няколко десети от милиметъра се срещат в спалнята, и още по-конкретно в леглата.
Тези паякообразни се чувстват най-добре, където е влажно, тъмно и топло.
Т.е в матрака, възглавницата, оделото или в плюшените играчки, където те се хранят от човешкия пърхот. Оттам акарите се разпространяват по килими, мека мебел, етажерки и открити шкафове.

Как да преборим алергията от домашен прах?

Помолете някои от вас да чисти вместо Вас. При работа с прахосмукачка се намират 50 на сто повече алергени във въздуха от обичайното. И докато се чисти, най-добре излезте навън като през следващите 2 часа не влизайте в чистата вече стая. Ако сами се налага да хигиениризате жилището, то е добре да знаете, че гладки повърхности и подове е най-добре да се забърсват с мокър парцал, вместо да ги замитате. За прахосмукачки се предлага филтър за много фин прах (HEPA-филтър). Той пропуска по-малко алергени от обичайните филтри. При използването на прахосмукачка носете найдобре хартиена маска. Не са особено скъпи, предлагат се дори в железарските магазини. Хартиените маски могат да се ползват за защита и при други дейности като лакиране напр.

Излагането на домашен прах се позовава като основна причина за алергиите по света. Често срещани алергични заболявания са екзема, ринит(сенна хрема) и астма. Тези три вида заболявания са известни като заболявания в детска възраст, които могат да се появят заедно или по отделно. Избягването на познатите причинители е първата стъпка в справянето с алергичните заболявания. С често срещаните първоизточници на алергии при децата, ще се запознаете в тази статия.

Екземата при малките деца е често първия знак за потенциален проблем с алергиите. Най-често срещаната форма на екзема е атопичен дерматит, или алергична екзема. Ако бъде установен атопичен дерматит, може да се установи класическия алергичен триъгълник на екзема, ринит и астма.

Алергията към домашен прах може да повлияе и на трите заболявания, като влоши симптомите им. При малките деца появата на екзема често е първият външен признак за проблем с алергиите. За загрижените родители е от изключително значение на този етап да се посети лекар, за да получите медицинска консултация преди това да се превърне в постоянна екзема.

основно почистване на апартамент цени

Проветрявайте често стаите и ги поддържайте сухи.

В спалнята максималната влажност на въздуха трябва да е 50 %, а температурата –около 18 С. Опаковайте матраците, също и тези на партньора ни със специални покрития, които поддържат дишането на тялото, но не пропускат акари, защото обгръщат матрака напълно. Такива покрития (наричат ги още калъф – протектор за матрак, или покривала против акари) се предлагат и за възглавницата, и за леглото. Впрочем, при възглавницата и одеалото е достатъчно, ако пълнежа им е синтетичен и могат да се перат минимум на 60 С, т.е тогава се освобождавате от алергените при пране. Достатъчно е също одеалото и възглавницата да се перат 1-2 пъти годишно, за разлика от спалното бельо, което трябва да се подменя най-късно на 2 седмици, и да се пере на 60 С.
Всички предмети, за които високите температури в пералнята не са подходящи, напр. плюшени животни, пухени възглавници и др, могат да бъдат сложени … в хладилник. При температура минимум минус 18 С и по-ниски, ако вещите останат 48 ч. на студено, то акарите няма да го преживеят.

Ако страдате от съпътстваща поленова алергия, не сушете прането си на открито.

Найдобре не се преобличайте в спалнята, за да не може полените, които носите отвън да атакуват цялата стая. Под с килим, паркет, ламинат, корк или плочки как се чисти: тук експертите се карат и не са на едно мнение. Ако в жилището имате гладка подова повърхност, то тогава най-добре е да се забърсва с мокър парцал поне на всеки 2-и ден.
Това съветва Немският съюз на страдащите от алергия и астма. Ако много държите да имате килим, то тогава при почистването му следвайте указанията погоре за работа с прахосмукачка.

Доколко е възможно трябва да се откажете от колекторите за прах или т.нар прахоуловители, особено в спалнята или в детската стая (при алергични малчугани). Използвайте затворени шкафове вместо открити етажерки.

Повече за алергията от домашен прах

Неприятните алергии атакуват все повече хора, дори те досега никога през живота си да не са проявявали симптоми и да не носят наследствена обремененост.

Повишеният процент на страдащи от различни видове алергии се дължи на редица фактори – все по-голямото замърсяване на околната среда, промяната на климата, влагането на многократно повече химични елементи в храната, влошеното й качество, което съответно води до общо отслабване на организма и на имунната система и др.

Като говорим за  “алергия от домашен прах“, най-често става дума за алергия към нещо ежедневно и до голяма степен неизбежно, което често дори не осъзнаваме, че е навсякъде около нас – домашния прах и т. нар. микрокърлежи или още известни като акари.

Алергените на микрокърлежите в домашния прах причиняват симптоми през цялата година; те са целогодишни алергени.

Въпреки това концентрацията на микрокърлежи и техните алергени е най-висока през пролетта и есента, когато метеорологичните условия (топлина и влага) са идеални за размножаването им.

Количеството домашен прах силно варира в зависимост от това къде се намира домът ви, от климата, надморската височина, периода от годината и т. н. То варира също така и според вида на дома (фермата е различна от градски апартамент) и дори в рамките на една и съща къща (напр. между банята и спалнята).

Има обаче едно нещо, което никога не се променя: домашният прах е комплексен резервоар от алергени, най-значимият от които е микрокърлежа. Други алергени, намиращи се домашния прах, включват животински алергени, плесени, хлебарки и хранителни алергени.

Нека разберем какво всъщност представлява тя и как да разпознаем симптомите.

Симптомите на тази алергия, както и на повечето видове респираторни алергии, са следните: често или неспирно кихане, запушен нос, хрема, набъбване на лигавицата, възпалено гърло, сърбеж в очите, носа, гърлото, кашлица, тежест в гърдите, чувство за задушаване, кожни обриви или сърбеж.

Страдащите от подобен вид алергия всъщност са алергични към „коктейла“ от микрочастици, който наричаме прах, в това число и микроскопичните акари, съдържащи се в него, наред с още много други „лоши“ елементи. Прахът, който често дори не забелязваме, всъщност съдържа комбинация от акари, мъртви кожни клетки, спори от плесен, всякакви мръсотии, внесени отвън и т. н. Всичко това попада в организма ни неизбежно – не всички проявяват алергия. Както може би знаете, акарите се хранят с мъртви клетки от човешка кожа и се намират на практика навсякъде в домовете ни – в завивките, възглавниците, матраците, мебелите, килимите, дори в самия въздух.

Ако изведнъж започнете да проявявате симптоми, близки до тези на алергията от домашен прах, най-сигурно е да се изследвате за такава. Това ще ви даде яснота дали наистина сте алергични или страдате от моментна настинка или грип. Симптомите често могат да се объркат.

Как да се отървем от праха и микрокърлежите акарите у дома

Домашният прах и съдържащите се в него микрокърлежи предизвикват алергични симптоми у мнозина. Даже и да не страдате от изявена алергия, за която да знаете, микрочастиците, формиращи досадния прах, пак могат да ви влияят отрицателно и да ви карат да проявявате алергични симптоми, задълбочаващи се с времето. Мнозина не са диагностицирани и даже не предполагат, че всъщност са развили алергия към микрокърлежите в домашния прах.

Започвате ли да кихате, когато например оправяте леглото? Изпитвате ли дразнене в гърлото, запушва ли се носът ви, докато чистите или когато се намирате в помещение, което не е проветрявано скоро? Ако забележите някое от тези усещания, не го пренебрегвайте.

Никога не можем да се спасим от неприятния прах напълно, но ако поддържаме дисциплина и правим някои неща редовно, можем значително да го намалим. Особено за хората, страдащи от изявени алергии, това е наложително.

 • Почиствайте редовно.
  Не веднъж седмично, а през няколко дни. Това е единственият начин да противодействаме на праха – друго спасение от него няма. Колкото по-рядко го чистим, толкова повече се натрупва и след това е по-трудно да се отървем от него. А и не чистим ли редовно – спираме да го забелязваме.
 • Перете прането си на висока температура.
  Особено всякакъв вид завивки, чаршафи, покривала, калъфки, постелки. Това се отнася и за кърпите, по които, освен че се трупа прах (да, макар че не го виждаме), се задържа и много влага. Дрехите и бельото също са уютен дом за микрокърлежите.
 • Проветрявайте помещенията по няколко пъти на ден.
 • Почиствайте редовно прахосмукачката и подменяйте всякаквите видове почистващи гъби и парцали у дома.
  Те са най-големите развъдници на бактерии, гъбички, вируси, тъй като са влажни. Еднократните торбички за прахосмукачки са за предпочитане пред перманентните, защото последните, макар и изпразнени и почистени, все още съдържат огромно количество прах и мръсотия.
 • Не прекалявайте с топлината.
  Микрокърлежите виреят най-добре при по-високи температури. Това ги кара да се размножават много бързо.
 • Следете за влажността.
  Това, че по стените ви няма петна от влага, не означава, че у дома не е влажно. Вземете си влагоабсорбатор и сами ще се убедите. Не забравяйте, че спорите на плесените се разпространяват във въздуха и буквално ги дишаме постоянно.

Създаването на изцяло “свободен от акари” дом означава да се открият и елиминират всички места, където акарите биха могли да се крият и живеят. Освен стриктните мерки, прилагани във вашата спалня, трябва да се обърне внимание и на останалата част от къщата, най-вече – на подовете и килимите, меките мебели, възглавниците по тях и завесите.

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *